Книга «Зоар для всех» («Зоар ле-Ам») – это адаптация Зоар для нашего поколения.

Этот проект имеет своей целью создание полного перевода книги "Зоар" с комментарием "Сулам" на русский и украинский языки с последующим ее изданием в печатном и электронном форматах. Организация и финансирование проекта осуществляется группой энтузиастов из разных стран мира, осознающих важность распространения каббалы для дальнейшего развития человечества

Передмова до Вчення про десять сфірот. Частина шоста

Публікується за виданням “Вчення про десять сфірот”, частина перша.

Продовження. П’яту частину читайте тут.

Єгуда Ашлаґ (Бааль Сулам)

32. І почнемо роз’яснювати “Тікуней Зогар” від кінця до початку. Йдеться про те, що трепіт і любов, які є у людини в заняттях Торою і заповідями, – заради отримання винагороди; тобто вона сподівається, що виросте для неї якесь благо завдяки Торі і роботі. І це – категорія “служниці”, про яку написано: “Служниця, що спадкує господині своїй”.

І здавалося б, це дивно, бо написано: “Завжди буде займатися людина Торою і заповідями, навіть якщо це ло лішма”. Так чому “тряслася земля”? І ще потрібно зрозуміти, чому заняття “ло лішма” відноситься саме до категорії “служниці”. І вираз: “що спадкує господині своїй”, – який спадок тут є?

33. І це питання ти зрозумієш з усім тим, що роз’яснене вище в цій Передмові. Бо дозволили заняття ло лішма тільки лише тому, що від ло лішма приходить до лішма, оскільки “світло, що в ній (в Торі), виправляє”. І тому буде вважатися заняття ло лішма “служницею, що допомагає”, – яка працює на низькій роботі для своєї господині, для святої Шхіни. Адже в кінці прийде він до лішма і удостоїться того, що огорне його Шхіна. І тоді вважається і “служниця”, – тобто заняття ло лішма, – “святою служницею”, бо допомагає й підготовлює святість, але називається святим миром Асія (івр. “дії”).

Однак якщо його віра є недосконалою, не дай Бог, і він не займається Торою й роботою лише тому, що Творець заповідав йому вчитися, то, як уже пояснювалося вище, в такий Торі і роботі абсолютно не розкриється світло, котре знаходиться в ній, бо очі його пошкоджені та обертають світло на темряву, подібно до кажана. І таке зайняття вже виходить за рамки “святої служниці”, оскільки не удостоїться з її допомогою прийти до лішма. І тому це відноситься до категорії “нечистої служниці”, яка успадковує цю Тору і роботу та перебирає їх собі. І тому “тряслася земля”, – тобто святая Шхіна, звана “земля”, як відомо, – бо та Тора і робота, які повинні були прийти до неї, у володіння святої Шхіни, – перехоплює їх “погана служниця” та опускає їх у володіння нечистоти (кліпот). І виходить, що “служниця”, не дай Бог, спадкує господині.

34. І пояснили “Тікуней Зогар” таємницю клятви “Не будіть і не турбуйте любов, доки не побажає вона” так: необхідно, аби ті, хто прагнуть до Творця, притягнули вище світло милості (“ор Хесед”), зване “любов’ю милості”. Бо це – “жадане”, і притягується воно саме через зайняття Торою і заповідями не заради отримання нагороди. А причина в тому, що цим світлом милості (“ор Хесед”) притягується до Ісраель світло вищої мудрості (Хохми), що розкривається в світлі милості та вдягається в це світло, котре притягнув Ісраель.

А це світло мудрості (Хохма) є таємницею написаного (Пророки, Єшаягу, 11:2): “І лежить на ньому дух Творця: дух мудрості (Хохма) і розуміння (Біна), дух думки і мужності (Ґвура), і дух знання (Даат) і трепоту перед Творцем”, – сказаного про Царя Машиаха: “і принесе знамення народам, і збере вигнанців Ісраелю, і розігнаних з Іудеї збере з чотирьох країв світу”, – оскільки після того, як за допомогою світла Хесед ті, хто прагнуть до Творця, притягують світло Хохма, – тоді розкривається Машиах і збирає вигнанців Ісраеля.

Бо все залежить від зайняття Торою і заповідями лішма, здатного притягнути велике світло Хесед, в яке вдягається і притягується світло Хохма. І це – таємниця клятви: “Не будіть і не турбуйте любов”. Оскільки досконале визволення та зібрання вигнанців є неможливим без цього, – тобто таким є порядок каналів святості.

35. І ще витлумачили наступне: “І дух Всесильного витає над поверхнею води” (Тора, Берешит, 1:1). Що значить “і дух Всесильного”? Під час вигнання, коли Ісраель ще займаються Торою і заповідями в ло лішма, якщо вони все ж знаходяться в тій стадії, коли з ло лішма приходить лішма, то Шхіна (Божественна присутність) – серед них, однак – у стадії вигнання, оскільки ще не прийшло лішма.

І про це написано, що Шхіна у вкритті, але в кінці удостояться розкриття Шхіни. Тоді дух Царя Машиаха витає над тими, хто займається (Торою і заповідями) та пробуджує їх прийти до лішма таємницею сказаного: “Світло, що в ній, повертає їх до Джерела”. Сприяє вона (служниця) і готує до встановлення Шхіни, господині її.

Однак, якщо це зайняття в ло лішма не є гідним того, щоб привести їх до лішма, тоді журиться Шхіна і каже, що не перебуває в тих, хто займається Торою, той дух людини, який піднімається вгору, але що задовольняються духом тварини, який спускається вниз, і все їхнє заняття Торою й заповідями служить їхній власній вигоді та задоволенню. І не здатне це заняття Торою привести їх до лішма, адже не витає над ними дух Машиаха, а йде від них безповоротно, тому що “нечиста служниця” відбирає Тору їхню та спадкує господині, оскільки вони – не на шляху, що веде від ло лішма до стадії лішма.

Однак хоча й не досягають успіху за допомогою заняття відкритою Торою, оскільки немає в ній світла і вона суха через малість розуму їхнього, – в будь-якому випадкові можуть досягти успіху за допомогою вивчання Кабали, бо світло, що в ній, вдягнене в облачення Святого, благословен він, – тобто у святі імена й сфірот; так що з легкістю могли б прийти в ту саму стадію ло лішма, що приводить їх до лішма, і тоді дух Всесильного витав би над ними таємницею сказаного: “Світло, що в ній, яке повертає їх до джерела”.

І все ж, у жодному разі не бажають вивчання Кабали. І тому вони викликають злидні, презирство, руйнування, вбивство і знищення в світі, тому що відходить дух Машиаха, дух Святості, дух мудрості (Хохма) і розуміння (Біна).

36. Роз’яснюється зі слів “Тікуней Зогар”, що є клятва про те, що не пробудиться світло милості та любові в світі, доки дії Ісраеля в Торі й заповідях не будуть з наміром не отримати винагороду, а лише – завдати насолоди Творцеві, благословенний Він, що є таємницею клятви: “Заклинаю я вас, дочки Єрусалиму” (Писання, Пісня Пісень, 5:8). Таким чином, все продовження вигнання і страждань, які ми терпимо, залежать (від нас) і стережуть нас. Доки не удостоїмося зайняття Торою і заповідями лішма. І якщо тільки удостоїмося цього, відразу пробудиться це світло любові й милості, чудова властивість якого – продовжувати таємницю сказаного: “І лежить на ньому дух мудрості (Хохма) і розуміння (Біна)”. І тоді удостоїмося довершеного визволення.

І роз’яснилося також, що неможливо, щоб уся спільність Ісраеля прийшла до цього великого очищення інакше, як за допомогою вивчання Кабали, яке є найлегшим шляхом, достатнім також і для малих розумом. З іншого боку, шляхом заняття однією лише відкритою Торою неможливо удостоїтися (визволення), – за винятком одиниць, (наділених) чудовою (силою), та за допомогою великих зусиль, – але не для більшої частини народу (з причин, що роз’яснені в пункті 22). І тим самим чітко прояснилася нікчемність четвертого і п’ятого питань, наведених на початку цієї Передмови.

Далі буде…

Також рекомендуємо: “Рабаш про надбання людини в духовній роботі“, “Нагорода в роботі“, “Зогар про інструменти єднання дуальності“.

Оставьте комментарий

Чтобы оставить комментарий, заполните форму.
*Все комментарии проходят модерацию.

Вы можете использовать HTML теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>